Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ariciul domestic, cunoscut sub numele de Ariciul Pitic African, este un animal exceptional, usor de ingrijit si prietenos daca socializeaza corespunzator.

Nefiind un animal salbatic, ariciul domestic este un hibrid al unor doua specii africane de arici (Atelerix algirus si A. albiventris). Aricii se incadreaza printre mamiferele insectivore, iar in salbaticie isi petrec majoritatea timpului in cautarea hranei. In captivitate se dovedesc a fi animale curioase care isi petrec o foarte mare parte din timp explorandu-si teritoriul.

Adapostire si intretinere

Tineti ariciul intr-un terariu spatios din sticla sau plastic sau intr-o cusca de tip cuva pentru porcusori de guineea. Alegeti un spatiu de cazare cu pereti netezi si suficient de inalti pentru a preveni catararea animalului pe acestia. Custile cu pardoseala din plasa de sarma trebuie evitate deoarece piciorusele animalului pot aluneca printre ochiurile formate de sarme, suferind rani. Cusca trebuie sa aiba o pardoseala ampla pentru a incuraja miscarea si pentru a preveni obezitatea micului animal. Tineti cusca intr-o camera incalzita. Intervalul ideal de temperatura pentru arici este cuprins intre 220-300C. In lunile reci de iarna, atasati la cusca un incalzitor pentru terarii pe care il puteti gasi la sectiunea dedicata reptilelor din majoritatea pet-shop-urilor. Curatarea saptamanala a custii ajuta la prevenirea aparitiei mirosurilor neplacute, ceea ce face din arici un animal de companie potrivit pentru interior.

Accesorii

Asternutul folosit nu trebuie sa fie toxic, trebuie sa aiba capacitate de absorbtie si sa nu contina particule de praf. Evitati talasul pe baza de cedru sau pin, deoarece acesta poate cauza aricilor probleme respiratorii. Hartia maruntita este eficienta si ieftina. Clinica noastra recomanda produsul Carefresh, un asternut din hartie maruntita care este moale, are capacitate de absorbtie si este usor de curatat. Aricii au nevoie in cusca lor de un adapost sau de o cutie in care sa se ascunda. Un tub din PVC, un ghiveci din plastic gaurit, o cutie de servetele sau de pantofi, sau orice alta forma de ascunzatoare, va oferi ariciului un spatiu de siguranta si un culcus. Aricii au nevoie de miscare multa pentru a-si satisface dorinta de a sapa si pentru a evita obezitatea. Al doilea obiectiv este posibil datorita naturii curioase si intrigate. Aricii adora sa impinga obiecte, sa rontaie si sa manipuleze jucarii precum mingile din plastic dur si prosoapele de hartie. O roata de alergare pentru arici sau sinsile poate fi folosita pentru miscare. Asigurati-va ca aceasta are o suprafata neteda, astfel incat piciorusele sa nu ramana agatate in niciun orificiu.

Hranirea aricilor

Aricii sunt animale insectivore (se hranesc cu insecte), insa par sa aiba un comportament oportunist in ceea ce priveste alimentatia lor in salbaticie, hranindu-se cu o larga varietate de insecte, moluste (viermi si melci), mamifere mici, precum si plante, fructe si cereale. Cu ajutorul acestor informatii au fost create diete comerciale speciale pentru arici, pentru a adapta nevoile alimentare ale acestora la mediul din captivitate. Aceste diete pot contine chitina, un material ce poate fi gasit in exoscheletul insectelor si pe care multi specialisti il considera necesar in alimentatia aricilor. Daca dietele pentru arici nu sunt disponibile, acestea pot fi inlocuite cu hrana de calitate pentru pisici, cu continut ridicat de proteine si saraca in grasimi. Aceasta poate fi oferita ariciului impreuna cu cantitati mici de fructe si legume. Ca si gustare, aricii sunt innebuniti pentru insecte vii precum lacustele, viermii de faina (mealworms) sau ramele. Daca ariciul devine obez, limitati-i cantitatea de hrana si numarul gustarilor si intensificati-i efortul fizic.

Manipularea aricilor

Spinii de pe spatele aricilor sunt rigizi si ascutiti la atingere. Acestia ofera protectie atunci cand animalul adopta pozitia ghemuita. Atunci cand incercati sa manipulati animalul, abordati-l incet si in liniste. Evitati spinii apuncand ariciul de dedesubt, unde are blana moale, si cuprindeti-l apoi in ambele maini. Manipulati animalul zilnic timp de cateva minute, iar acesta se va obisnui cu prezenta dvs., devenind mai prietenos in timp.

Probleme de sanatate frecvente

Acarienii scabiei

Acarienii scabiei sunt niste paraziti externi care se hranesc de pe urma ariciului si sapa tunele in pielea acestuia, la baza spinilor. Acesti acarieni pot debilita foarte mult ariciul daca acesta nu este tratat. Veti observa probabil pierderea spinilor sau portiuni de piele uscata pe corpul animalului. Rugati medicul veterinar sa realizeze un raclat din pielea ariciului pentru a determina daca la acest nivel exista urme ale acarienilor.

Infectiile respiratorii

Infectiile respiratorii sunt frecvent asociate cu stresul sau cu un mediu prea rece. Pe fata sau pe membrele anterioare ale animalului pot fi observate scurgeri nazale, iar respiratia acestuia poate fi fornaitoare sau suieratoare. Infectiile respiratorii la arici pot fi foarte grave, de aceea trebuie sa se recurga la servicii medicale veterinare cat mai rapid posibil. Remediul consta in antibiotice si tratament de sustinere, precum si in corectarea factorilor de mediu.

Diareea

Exista mai multe cauze ale diareei la arici, ce variaza de la indiscretie alimentara la infectii bacteriene, virale sau parazitare. Deshidratarea asociata cu diareea reprezinta o problema importanta a acestor mici pacienti. Scaunul moale ce persista mai mult de o zi sau diareea asociata cu alte simptome ale ariciului (lipsa apetitului, inactivitate sau alte modificari ale comportamentului) trebuie aduse imediat in atentia veterinarului.

Hibernarea

Spre deosebire de aricii salbatici ce provin din zone mai reci, ariciul domestic nu ar trebui sa hiberneze. Temperaturile foarte scazute pot duce la un comportament de hibernare care adesea se incheie cu episoade de pneumonie sau cu alte probleme de sanatate.